sreda, 15. marec 2017

Bolan otrok ne sodi v vrtec in pika!

Mogoče se bo današnja objava zdela komu sporna, kakšna mama z njo ne bo zadovoljna, kakšna se bo pa sigurno strinjala z mano! 

Že dolgo nisem napisala nič o vrtcu. Po katastrofalnem začetku in par urnem joku Jaše v vrtcu (čeprav je ena vzgojiteljica to potrdila, je druga zanikala da je sploh kaj jokal - ok, to še mi ni danes ni najbolj jasno, ampak ni pomembno), Jaša sedaj uživa v vrtcu, vesel je drugih otrok in pokaže navdušenje. Novembra je po slabem mesecu vrtca (s presledki seveda) zbolel - viroza, vneta ušesa, gripa, spet vneta ušesa, bronhitis.. Ni da ni, imeli smo vse!

Seveda ga nisem dala v vrtec, dokler ne bo popolnoma zdrav. Sproti sva pa očitno v čakalnici pri zdravniku pobirala nove in nove bacile. Ampak ok, to razumem. Kam pa boš peljal bolnega otroka, če ne k zdravniku. 

Vsekakor pa ne pelješ bolnega otroka v vrtec! Jaša je sedaj dva tedna v vrtcu. Dva vikenda smo že preživeli doma, saj je Jaša zakuhal. No, ta vikend pa še jaz! Viroza - bruhanje in ostale črevesne motnje. Jaši ni bilo od sobote naprej več nič in je včeraj šel v vrtec. 

Do večera je bilo vse ok, ponoči se je spet začelo - bruhanje, driska. Nisem ga uspela več preoblačiti, po sedmih menjanih pižamah, ni bilo več pižam. Vso noč nisem zatisnila niti očesa. In sem razmišljala..

Normalno je, da si otrok mora okrepiti imunski sistem. Normalno je, da otrok ni odporen in hitreje zboli. Tudi razumljivo mi je, da če Jaša doma daje vse v usta, verjetno tudi v vrtcu okusi kaj, kar ni njegovo in je prežvečil že kdo pred njim. Vse to se mi zdi - normalno.

Ne zdi pa se mi normalno to, da starši vozijo v vrtec bolne otroke! Ne, tu pa mi pritisk naraste. Pa ne govorim o rahlem nahodu, ki ga imamo vsi v teh letnih časih. Vsi vemo, da noben starš ne bo dobil bolniške, ker njegov otrok malo smrka. 

Načeloma jaz Jaše ne vozim v vrtec, ko pa ga izjemoma prejsnji teden peljem pa naletim na parkirišču na ta prizor. 
Deklica in mamica se pakirata iz avta, deklica naenkrat v loku bruha, mamica pa pripomni: "Joj, ne spet!"
Se mi zasmilita - obe! Mamica in punčka. Punčka, ki bruha in mamica, ki najbrž ne bo mogla po opravkih/v službo. 

Jaša odide v igralnico, jaz pa se počasi odpravim proti izhodu. 
Na hodniku zagledam to isto mamico in deklico, deklica odide v igralnico, mamica pa na vratih pove vzgojiteljici, da je deklica prejšnji dan malo bruhala, ampak nič hujšega. Prosim?! Res?? Prejšnji dan malo bruhala, nič hujšega? No, očitno sem imela sama zunaj pred vrtcem privide. 

Draga mamica, če slučajno to bereš oprosti - iz vrtca sem šla s pritiskom kot ekonom lonec, najraje bi šla nazaj do tebe in ti povedala par stvari. Pa nisem, včasih je pač bolje biti tiho in se ne vtikovati v tuje stvari. Še v službi sem cel dan razmišljala o tem.

O tem kako lahko nekdo pelje svojega otroka tako bolnega v vrtec. Ne gre se več samo za tvojega otroka. Gre se tudi za mojega in za otroke vseh ostalih mamic v vrtcu! 
Bolni otroci pač ne sodijo v vrtec! Zato je bolan sedaj še moj, zato sem cel vikend bruhala jaz in mogoče še katera druga mama. Ne rečem, da moj otrok malo smrka in gre normalno v vrtec. Ampak vnete oči, bruhanje, driska. To so razlogi zaradi katerih mora otrok ostati doma. Zato, da se pozdravi sam in zato, da ne okuži še drugih. 

Tudi jaz hodim v službo in imam obveznosti. Zadnje čase me sodelavci zafrkavajo da imam "štiriurnik" ali pa če sem jih končno le prišla malce pogledat. Tudi moj šef verjetno ne skače od navdušenja, ko gleda moje bolniške liste. In sem ena tistih, ki zelo radi hodijo v službo in imajo radi svoje delo. Ampak na prvem mestu je moj otrok in njegovo zdravje! In tudi zdravje ostalih otrok v skupini. Tudi takrat, ko imam splaniran cel dan, pa se mi zaradi bolezni otroka vse podre. Otrok je prvi! In bolan otrok mora ostati doma! 
Ne glede na vse.

In ja, seveda vem, da so prvo leto v vrtcu vsi otroci bolni. Tudi moj.. in da enkrat mine.

Ampak to me je res morilo.. Mogoče zato, ker celo noč nisem spala, mogoče zato, ker pijem že četrto kavo danes in ni učinka.. Mogoče zato, ker ima prijateljica iste probleme in isto mnenje.. Mogoče pa le zato, ker sem mama, ki jo skrbi za svojega otroka in je to morala pač z nekom deliti... 

Se beremo, 
Nuša ❤


11 komentarjev:

  1. Se popolnoma strinjam s teboj Nuša!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravijo da ko gredo v solo je boljse...pri nas zal ni. In ze od januarja sem nenehno na bolniski. Imam dva sina...tako da Nusa te popolnoma razumem in starsi ki vozijo v vrtec\solo bolne otroke..sem brez besed kako lahko to svojemu otroku delajo. Saj bolni otrok rabi svoje starse in mir doma. Lp Sabina

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Nuša!
    To sporočilo, ki ga nosi tvoje "pismo", bi morali VCEPITI v glavo vsakemu staršu. To "pismo" bi moralo z velikimi črkami viseti na vsakih vratih slehernega vrtca v Sloveniji! Sem mama 5 otrok. 4 so še v vrtcu in verjemite, ko je v vrtcu na pohodu kakršna koli viroza/driske/ ... mi 100% fašemo! Lansko leto smo imeli rota virus. Kaj takega pa še nisem doživela - od vseh petih otrok je kar kapljalo od zadaj in spredaj. Midva z možem pa nisva vedela ali naj postelje preoblačiva, ali naj preoblačiva otroke, ali pa naj na stranišču bruhava in driskava. Bilo je res NORO!Zato vem kako ti je! Zdrži vse mine :)
    Kot si sama rekla ... bolan otrok absolutno ni za v vrtec, saj potrebuje mamo in njen nežen, topel objem!
    Bodite noro fajn!
    Nina

    OdgovoriIzbriši
  4. Živjo, kako te razumem...Mi imamo podobno zgodbo. Hčerka (2 leti) je od marca lani v vrtcu. Najdlje je bila celih 10 dni. Drugače pa non stop bolna (v pol leta 12x vnetja ušesk). Posledično sem jo izpisala za 4 mesece iz vrtca (nov.-feb. )V tem času ni bila niti enkrat bolna, prehlajena...pa je doma nisem ˝zavijala v vato˝. Se pravi, da le ni tako občutljiva, kot mi zatrjujejo vzgojiteljice. No z marcem je šla zopet v vrtec in po treh dneh zakuhala. Sem jo imela tri dni(no še vikend) doma, nato je šla čet. in petek v vrtec in evo,v petek ponoči spet zakuha. No, sedaj smo spet doma. Tudi sama sem prejšnji teden naletela na punčko, ki se je že na daleč videlo, da ni čisto zdrava. Prav zasmilila se mi je. Ne razumem staršev, ki lastnega otroka pošljejo bolnega v vrtec. Mi je vzgojiteljica rekla, da žal prehlajenega otroka ne smejo zavrnit. Ok, vse razumem, samo zaradi takih otrok, ki so ˝samo prehlajeni˝ je moja hčerka ves čas bolna !!!
    Upam, da vsaj vi kaj rešite glede tega.
    Katja

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobro napisano in se zelo strinjam
    Tudi moj sinek je po 4 dneh uvjanja v vrtec zbolel za rsv, v bolnici pa se dobil rota virus in alergijo. Res je sel v najhujsem casu v vrtec v februarju. Tako da sedaj tudi doma uziva in cakamo na april in upamo da mine kaj teh viroz ..da ne bo spet takojsnji problem z boleznijo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Nusa imas popolnoma prav!!! Vse prevec vidimo ignorantskih starsev, ki niti ne pomislijo, da skodijo ne samo svojemu otroku (pustimo to, da je otrok pac njihov in se ne vtikamo v njihove odlocitve), ampak celi SKUPINI!!! A je to res tako tezko razumet?!?!?!?!

    OdgovoriIzbriši
  7. Se tudi jaz strinjam z vsem tem!! in ker sta moja otroka astmatična, še bolj to velja.. ker že samo čist "navaden" prehlad za njih ni ok, ker jim gre takoj na pljuča in zaradi tega veliko manjkata. Ko kmalu izgubiš otroka zaradi bolezni, pač si morda še malo bolj na to "alergičen".

    Samo težava je širša! Mene predvsem pa tudi to moti, sploh ker sem zgornjega mnenja, da moram skoraj vsakič poslušati pediatrinjo, ki me "sodi" : češ, a spet sem tu... (češ kje je kakšna babica ali kaj?) Ja, spet sem tu.. jaz - mama. (pa od kje ima pravico, da mi to reče? sploh ko vidi, da vedno pridem z razlogom!?) Zadnjič je drugi zdravnik poslal mojo hčerko z antibiotikom v šolo. Ok, res po nekaj dni so že bolj živahni in niso več kužni, ampak niso še zdravi - baje rabijo počitek (?). Zakaj potem ne sme ne tečt, nobenega napora, nič ven, ipd. Ampak kaj, ko ima hčerka razred v 5 nadstropju brez dvigala.. ne vem, kaj naj si mislim.. in kako naj ji dam antibiotik na 8 ur, če delam v Lj, moj v Celju..?? Če slučajno kaj rečeš, da otrok - tudi z antibiotikom, ne sodi v šolo.. si pa tak "čuden" starš, ki noče v službo.. (pa res rada imam svojo službo).
    V šoli pa so mi tudi že komentirali, da je bila toliko in toliko dni doma. IN? saj ni doma, ker se mi zdi kar tak, da bomo kar malo doma danes... Halo**?? Se, kot vsak starš, zelo zavedam, da šola je zelo pomembna in da je bolje, da čim manj manjkaš, da nimaš težav slediti pouka. Ampak, sem tudi prvo mamica, in nimam srca, da bi pustila svojega res bolnega otroka v vrtec ali v šolo.. No, tako da so pritiski tudi iz drugih strani na mamice.. pa jaz imam vsaj v službi razumljive sodelavke in šefa, tako da nimam še tam dodatnega pritiska.

    OdgovoriIzbriši
  8. Podpišem. Tudi naša je bila veliko bolna in nič me ni bolj razjezilo, kot to, ko sem jo pripeljala po dolgem času v vrtec, tam pa deklica, ki je imela oči take, da je komaj gledala - rdeče in gnojne, iz nosa ji je na polno teklo in tudi sicer ni bila videti, kot da se dobro počuti. V vrtcu je bila ves čas, naša je po treh dnehspet lepo ostala doma, seveda z vnetimi očmi, vročino in še kakim drugim "prijetnim" simptomom. To je grozno. Problem je še veliko širši - mnogi starši res nimajo izbire, se bojijo za službo, ker če greš danes na bolniško zaradi bolnega otroka, ti direktor v fris vrže "dajte že enkrat poskrbeti za te osebne zadeve" in še kaj hujšega, priletijo grožnje, razumevanja skoraj ni. Nekateri starši so res v stiski, nimajo službr in če imajo "srečo", kje delajo na črno in točno vejo, da če tisti dan ne bodo delali, ne bo denarja in hrane na mizi, nimajo babic ali denarja za varuško in jim je res težko. Imaš pa starše, ki... No, najbrž ne rabim opisovat, ampak mnogi otroci so zares bogi. In prevečkrat jih vidim v vrtcu. Sploh tiste "saj samo malo kašlja", ko jim vzgojiteljica tupi v glavo, da je to podobno pljučnici, da otrok komaj živi in bo vrgel ven pljuča, da mora nujno k zdravniku. Mah... Ni da bi govoril... Žalostno :(

    OdgovoriIzbriši
  9. Super povedano, prav je tako. Moj ne hodi v vrtec, ampak kar se da se izogibava tudi nahodnih ljudi, otrok. Nahod je tudi bolezen.. In moj sin star 2 leti, ni nikoli samo smrkav ker takoj dobi laringitis. Se pravi ce bi bil v vrtcu bi ga imel non stop. Ko je v stiku s otrokom ki je prehlajen takoj za 3 dni dobi laringitis, postane smrkav in naj povem da je to zelo hudo. 2 x je mel bronhitis, potem smo prišli na laringitis in res ga je ogromno. Še razmišljamo če bo sploh šel z 3. Letom v vrtec. Lp

    OdgovoriIzbriši
  10. Bom povedal zgodbo še z tretje strani. Prijateljeva žena dela v vrtcu. Normalno, vse kar imajo otroci veselo prinese domov. Ona je z leti razvila imunski sistem in redko zboli. On pa vse pokasira. Da bo ironija še večja, je samozaposlen. Potem pa ali dela bolan, ali pa leže in nima prihodka. Državo to nič ne briga in zahtevajo svoje, jesti je tudi treba in na koncu je znorel. Pravi, da bo v bodoče vsakemu, ki pripelje bolnega otroka v vrtec izstavil račun v višini 1000 eur, kolikor pride en teden bolniške. Pa se igrajte!!!!

    OdgovoriIzbriši